Alle | Nieuwbouw | Renovatie | Probleemoplossingen | Elektriciteitswerken | Contact informatie

Klassiek vs Teleruptors schakelingen

Alvorens te starten met de elektriciteitswerken of het opstellen van een offerte hiervoor dient men enkele basisgegevens te beslissen over de uiteindelijke installatie.
De keuze hiervan bepaald in grote lijnen de prijs en ook de mogelijkheden van de elektriciteit in de woning.
Men kan kiezen uit 3 verschillende soorten van installaties: "klassieke installatie", "teleruptors gestuurde installatie" of "domotica".

Simpel uitgelegd is klassiek het goedkoopst, wordt in 60% van de gevallen gebruikt. Je kan er alles mee zoals in elk huis maar wel niet de speciale hedendaagse domotica dingen zoals bv. een alles uit knop, paniekknop, centrale rolluiksturing,...

Domotica is dan weer het duurst, eigenlijk wordt in dit geval, alles van elektriciteit in uw huis aan een soort computer aangesloten en met deze computer kan je dan alles uitvoeren wat je kan bedenken. Aangezien domotica installaties worden geprogrammeerd, zijn deze voor later het best uitbreidbaar.
Een domotica installatie is het duurst maar deze meerprijs kan lopen van enkele tientallen euro's indien je ook met deze domotice niet overdrijft tot enkele duizende euro's indien je alles met uw gsm wil gaan sturen.

De derde manier is de teleruptors, dit is duurder dan klassiek en goedkoper dan domotica. Een nadeel van klassiek is dat stel dat je in uw woonkamer verschillende lichtpunten hebt (licht vooraan, licht achteraan, sfeerlamp, lamp boven eettafel, ...) en dan misschien nog een open keuken met licht dan zou dat willen zeggen dat je tussen de woonkamer en de keuken 5 of meer schakelaars wil om alles te bedienen. Dit is klassiek niet altijd mogelijk (zie schema onderaan max aantal schakelaars). Met domotica en met teleruptors werk je met drukknoppen dewelke je met 6 in 1 schakelaar kan plaatsen.


Nu met teleruptoren kan je dus wel de 6 in 1 drukknoppen gebruiken en dit zelfs samen op een gedeeltelijk klassiek systeem. Zo kan je bv uw woonkamer met teleruptoren en de slaapkamers klassiek nemen.

Teleruptor 6 in 1 drukknop schakelaar